De vil sælge danske møbler af affald til mere af verden: “Vi forventer at tidoble omsætningen de næste fem-syv år”

Danske Mater laver affald om til møbler og har hentet en millioninvestering, som skal skubbe til globalt gennembrud

mater_stevenachiam_DSC7878.jpg
Fiskenettene, som bruges til Maters Ocean Chair af Nanna Ditzel, hentes af en dansk virksomhed, som betaler for, at andre samler det op – et slags pantsystem. Foto: Steven Achiam
Pro selvstændig
Eksklusivt for kunder
08. apr 2021 KL.11:00

På Novo Nordisks kontorer står der møbler af kasserede insulinpinde. BKI’s kaffebønneskaller er blevet til borde og stole og historien fortsætter med tyske Grohe, som bruger eget affaldsplast som møbler.

Danske Mater laver med en særligt udviklet teknologi affald om til møbler, tager de samme møbler retur og giver dem nyt liv. Igen og igen og igen.

“Alle kan efterhånden kalde sig bæredygtige. Det, der skaber det store potentiale, er det cirkulære,” siger stifter og tidligere adm. direktør Henrik Marstrand.

Vi er producenter, og vi skal vise og bevise, at grønne landvindinger kan gøre en forskel Henrik Marstrand, stifter og tidl. adm. direktør i Mater

Nu skal gammelt affald og en ny millioninvestering styrke Maters globale position og bane vejen for endnu flere produkter. Det er især deres one-to-one-kunder – hvor virksomhedernes eget affald laves til møbler – der får fokus.

“Vi skal kunne forstå, hvordan vi kan spille en rolle i deres bæredygtighedsstrategi, og hvordan vores møbler kan bidrage, når de skal rapportere deres CO2-aftryk,” siger Henrik Marstrand.

“Vi er producenter, og vi skal vise og bevise, at grønne landvindinger kan gøre en forskel.”

Nye kræfter

Mater har allerede store internationale kunder som Starbucks, Mercedes og Four Seasons, og deres møbler er bl.a. også at finde på nogle af Amazons og Googles kontorer. Nu skal nye kræfter lede virksomheden i retning af flere internationale kunder. Mater har nemlig, ud over den nye investering, anskaffet sig en ny topchef.

Ketil Årdal tiltrådte som adm. direktør i starten af april, og det bliver hans opgave at eksekvere ekspansionen. Han er tidligere kommerciel direktør for Europas største kontormøbelproducent Flokk Group, og så er han desuden blevet en del af ejerkredsen.

“Mater kunne sagtens blive ved med at vokse 5-10 pct. uden mig og uden det gearskift, vi nu skal lave,” siger Ketil Årdal.

“Men det er ikke ambitionen.”

De sidste fire-fem år er Maters omsætning vokset over 20 pct. hvert år, og i 2020 er Mater – trods corona – ebitda-positive.

“Vi forventer at tidoble omsætningen de næste fem-syv år,” fortæller Ketil Årdal og henviser til, at de vil ekspandere yderligere i Norden, Tyskland, England og USA.

“Det er ambitiøst, men vi har en strategisk plan, og vi tror på det,” siger han og tilføjer, at de regner med at være dobbelt så mange medarbejdere inden 2022. I dag er de 14.

“I løbet af den periode, vi går ind i, kommer vi nok til at investere et tocifret millionbeløb i teknologiudvikling og innovation,” siger Ketil Årdal.

Kapitalfonden Nordic Alpha Partners har postet en stor tocifret millioninvestering i møbelselskabet.

“Vi prøver jo at finde de virksomheder, som har et internationalt skaleringspotentiale,” siger Jakob Fuhr Hansen, partner i Nordic Alpha Partners.

“Der er måske mange sidste dages hellige inden for bæredygtighed lige nu. Men sådan er det ikke med Mater, de har været bæredygtige siden 2006, og det giver en fantastisk autenticitet.”

Den tidligere topchef og stifter Henrik Marstrand vil fremover fokusere på research og produktudvikling inden for Maters nye, grønne produktionsteknologi.

Formålsdrevet

For ham startede det hele med affaldsture til Indien og en jysk leverandør med fiskenet under armen, som Mater kunne støbe produkter af. Stifterens ambitioner er høje for virksomheden og ikke mindst for planeten.

Han fortæller, at 46 pct. af alt affald i havet er fiskenet.

“Jo flere ton vi kan flytte med vores kunder, jo mere kan vi forandre verden,” siger han og tilføjer, at designet også vægter højt.

“Æstetikken giver en udefinerbar værdi.”